Social Icons

Pages

15 Haziran 2014 Pazar

İşsizlik Sigortası

                                               İşsizlik sigortasının kapsamı 
KAYNAK= İŞKUR
§  5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar,
§  506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalılar,
§  İstekleri halinde;
o    4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar,
o    Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler,
işsizlik sigortasının kapsamındadır.
İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları
İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için;
§ Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
§ Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,
§ Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
§ Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,
gerekmektedir.
İşsizlik sigortasına başvuru
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
İşsizlik sigortası başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır.
İşsizlik ödeneğinin süresi
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
§ 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
§ 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
§ 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.
Son 120 günde kesinti sayılmayan haller                                    
Hizmet akitleri 4447/51 inci madde kapsamında sona eren sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte;
1.    Hastalık,
2.    Ücretsiz izin,
3.    Disiplin cezası
4.    Gözaltına alınma,
5.    Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,
6.    Kısmi istihdam,
7.    Grev,
8.    Lokavt,
9.    Genel hayatı etkileyen olaylar,
10.  Ekonomik kriz,
11.  Doğal afet,
Nedenleriyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmamaktadır.
İşsizlik sigortası kapsamında sunulan hizmetler
İşsizlik ödeneği alanlara İŞKUR tarafından;
§ İşsizlik ödeneği verilmesi,
§ Genel sağlık sigortası primleri ödenmesi,
§ Yeni bir iş bulma,
§ Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilmesi,
hizmetleri sağlanmaktadır.
İşsizlik ödeneği miktarı
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir.
Aşağıda  2014 yılı 1. Dönem için aylık işsizlik ödeneği hesabı verilmiştir.

Son 4 aylık Prime Esas Kazançların Aylık ortalaması
Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı
Damga Vergisi
Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı
Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan
1.071,00
428,40
3,25
425,15
Son 4 Ay Aylık 3.000 TL ile Çalışan
3.000,00
856,80*
6,50
850,30*

(*) Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı, Aylık Asgari Ücretin Brüt Tutarının Yüzde Seksenini geçemeyeceği için Ödenecek Aylık İşsizlik Ödeneği Miktarı bu şekilde hesaplanmıştır. Asgari ücret 1.071,00 TL olarak alınmıştır.
İşsizlik ödeneğinin ödenmesi
İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılmaktadır. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.
İşsizlik ödeneğinin kesildiği haller
İşsizlik ödeneği almakta iken;
§ İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir.
§ Çalışma hayatını inceleme ve denetleme yetkisine haiz müfettişlerce veya kamu idarelerinin denetim elemanları tarafından yapılan denetimlerde Kurumumuzdan işsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin işsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir. 
§ İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir.
§ İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin işsizlik ödenekleri kesilmektedir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanmaktadır. Ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçememektedir.
İşsizlik ödeneğinden yapılan kesintiler
İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.  
Sağlık hizmetinden yararlanma
İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. İşsizlik ödeneği ödenirken, ilgililer adına sadece genel sağlık sigortası primleri yatırıldığı için, emeklilik yönünden dikkate alınmamaktadır.
İşsizlik ödeneği alırken yapılması gerekenler
İşsizlik ödeneği alınan süre içinde; ikamet adresinin değişmesi, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınması, yetkili sağlık kuruluşunca istirahatli kılınması, silahaltına alınılması, yurtdışına çıkılması, bir işte çalışmaya başlanması ve mahkeme kararıyla işe iade edilmesi hallerinde durum en yakın İŞKUR birimine 15 gün içinde bildirmelidir Sigortalı işsiz kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödemek zorundadır.
İşsizlik sigortası prim miktarı
İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primini ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır.
İş Kaybı Tazminatı
1. Kapsam
Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 24.11.1994 tarih ve 4046 sayılı Kanun, özelleştirme nedeniyle işini kaybeden ve iş kaybı tazminatı almaya hak kazanan sigortalı işsizler.
2. Amaç
Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlarda (iştirakler hariç) bir hizmet akdine dayalı olarak ücret karşılığı çalışırken, bu kuruluşların özelleştirmeye hazırlanması, özelleştirilmesi, küçültülmesi veya faaliyetlerinin kısmen veya tamamen durdurulması, süreli veya süresiz kapatılması veya tasfiye edilmeleri nedeniyle, hizmet akitleri, tabi oldukları iş kanunları ve toplu iş sözleşmeleri gereğince tazminata hak kazanacak şekilde sona erenlere belirli bir süre gelir ve sosyal güvenlik devamlılığı sağlamak.
3. İlgili Kurumlar
  • Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü; iş kaybı tazminatının ödenmesi ve sağlanacak diğer hizmetlere ilişkin işlemlerin yürütülmesinden,
  • Özelleştirme İdaresi Başkanlığı; kuruluşların özelleştirilmesine ilişkin her türlü işlemin yerine getirilmesi ile bunların özelleştirilmelerine hazırlık amacıyla yönlendirilmesini, faaliyetlerinin takip ve koordinasyonunu yürütülmesinden,
sorumludur.
4. Faydalanma Şartları ve Süreleri
Özelleştirme nedeniyle işine son verilenlerin iş kaybı tazminatına hak kazanabilmeleri için, hizmet akitlerinin sona erdiği tarihten itibaren en geç 30 gün içinde en yakın Türkiye İş Kurumu birimine başvurmaları gerekmektedir.
Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlarda çalışırken hizmet akitleri sona erenlerden, hizmet akdi kesintisiz en az;
  • 550 gün devam edenlere 90 gün,
  • 1100 gün devam edenlere 120 gün,
  • 1650 gün devam edenlere 180 gün,
  • 2200 gün devam edenlere 240 gün,
iş kaybı tazminatı ödenmektedir.
5. Sunulan Hizmetler
  • İş kaybı tazminatı ödenmesi,
  • Yeni bir iş bulma,
  • Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilmesi,
  • Sosyal güvenlik kuruluşları kesintilerinin hak sahipleri adına ilgili kurumlara yatırılması.
6. Ödeme Miktarının Hesabı
İş kaybı tazminatı, hizmet akdinin fesih tarihindeki günlük net asgari ücretin iki katıdır.Özürlü personele (ilgili kanunların öngördüğü 1,2 ve 3. derece), günlük net asgari ücretin dört katı iş kaybı tazminatı olarak ödenir.
Ücret Garanti Fonu
1. Kapsam
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin, konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası, iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkilerinden kaynaklanan üç aylık ücret alacakları,
2. Amaç
İşçilerin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesi hallerinde iş ilişkilerinden kaynaklanan üç aylık ücret alacaklarını/alacağını garanti etmek,
3. Başvuru
01.06.2003 tarihinden itibaren ödeme aczine düşen işverenden ücret alacağı bulunan işçilerin, Kurum birimine aşağıdaki belgelerden en az biri ile şahsen veya vekili (noter tasdikli vekaletnameye haiz vekil) aracılığıyla başvurmaları gerekmektedir.
  • İcra Dairesinden alınan Aciz Vesikası veya Aciz Vesikası hükmündeki Haciz Tutanağı,
  • İflas Kararının, Ticaret Sicil Gazetesi veya yurt düzeyinde trajı 50.000 üzerinde en yüksek beş gazeteden birinde yapılan ilanı,
  • İflasın Ertelenmesi Kararının, Ticaret Sicil Gazetesi veya yurt düzeyinde trajı 50.000 üzerinde en yüksek beş gazeteden birinde yapılan ilanı,
  • İcra Tetkik Merciince verilen Konkordato Mühletine ait kararın tasdikli sureti veya yurt düzeyinde trajı 50.000 üzerinde en yüksek beş gazeteden birinde yapılan mühlet ilanı veya Ticaret Sicil Memurluğundan alınacak konkordatoya ilişkin belge,
4. Ödeme
Ücret alacaklısı yukarıda sayılan evraklarla birlikte Kurum ünitesine başvurduktan sonra Kurum gerekli araştırmayı yaparak herhangi bir (evraklarda) eksiklik yok ise başvuruya izleyen ayın sonuna kadar ödemeyi gerçekleştirir.

Yurtdışı borçlanmasında neler değişiyor?

   Uzun zamandır beklenen Torba Kanunda bir çok konuda önemli düzenlemeler geliyor. Bunlardan bir kısmı ise gurbetçi ve mavi kartlıları yakından ilgilendiriyor. 
3201 sayılı Kanunun uygulanmasında, yargı kararları da dikkate alınarak doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri borçlanmalarına imkân tanınmış, ayrıca; sosyal güvenlik sözleşmesi yapılan ülkedeki ilk işe giriş tarihinin Türkiye’de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmesi sağlanmıştır.
Mavi kartlılara borçlanma hakkı
Mavi kart sahibi kişilere, Vatandaşlık Kanunu ile Türk vatandaşlarına verilen her türlü hakkın verilmiş olmasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından borçlanma hakkı verilmemekteydi. Bu durumdaki mağdurlarda dava açarak bu haklarını almakta ve SGK gereksiz yere vekalet ücreti ödemekte, SGK avukatları gereksiz yere mesai harcamakta ve mahkemeler gereksiz yere meşgul edilmekteydi.
Bu mağduriyet, 3201 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin; “Türk vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin onsekiz yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu Kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri halinde, bu Kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilir .” şeklinde değiştirilerek giderilmektedir. 
3201 sayılı Kanunda yapılacak bu değişiklikle Sosyal Güvenlik Kurumu ile vatandaşlarımızın mahkemelerde karşı karşıya gelmesi engellenmiş olacaktır.
Sigorta başlangıcı esas alınacak
Yine yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın yaşadığı en büyük mağduriyetlerden biride sigortalılıklarının hangi tarihte başladığı konusuydu. İkili anlaşmalarda açıkça hükümler yer almasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu yurt dışında çalışmaya başlanılan tarihi sigortalılık başlangıç tarihi kabul etmemekteydi.
Vatandaşlarımızda dava açarak yurt dışında çalışmaya başladıkları ilk tarihin sigortalılık başlangıç tarihi olmasını sağlamakta ve daha erken yaşta daha az prim ödeyerek emekli olabilmekteydiler.
Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuda açılan davaları da kaybedince bu mağduriyetin çözümü için, ikili sosyal güvenlik sözleşmelerinde açık hüküm bulunan durumlarda yabancı ülkedeki ilk işe giriş tarihinin Türkiye’de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edileceği yönünde 3201 sayılı Kanunun 5. Maddesinde değişiklik yapılmasını sağlamıştır.
Buna göre, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecek. Yurt dışında geçen sürelerin tamamı veya istenildiği kadarı borçlanılabilecek. Başvuru sahiplerinin kısmi borçlanma taleplerine istinaden yapılacak borçlanma süresinin tespitinde ibraz edecekleri belgelerde kayıtlı bulunan tarihler arasındaki son tarihten geriye doğru olmak üzere gün sayıları esas alınacak.
Yani, başvuru sahiplerinin kısmi borçlanma taleplerine istinaden yapılacak borçlanma süresinin tespitinde ibraz edecekleri belgelerde kayıtlı bulunan tarihler arasındaki son tarihten geriye doğru olmak üzere gün sayılarının esas alınması öngörülmektedir. 
Sosyal Güvenlik Kurumu 3201 sayılı Kanunda yapılan değişikliklerle aleyhine açılmış davaların sona ermesini hedeflediğinden maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine açılmış ve henüz sonuçlanmamış davalardan feragat edenler hakkında da uygulanacağı yönünde ekleme yapılmıştır.
Yapılacak bu düzenlemeler ile Sosyal Güvenlik Kurumu ile vatandaşlarımızı karşı karşıya getiren ve gereksiz yere zaman ve emek kaybına neden olan bu konular çözümlenmektedir.
Yurtdışında yaşayan gurbetçilerin bu sorunlarının çözülmesi talimatını veren Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın çabalarıyla bir çok sorun çözülmüş olacak.
Ancak halen yurtdışı borçlanması yapmadığı halde yurtdışında çalıştığı için SGK tarafından mevzuata aykırı şekilde emekli aylığı kesilen vatandaşların mağduriyeti devam ediyor.

10 Ocak 2014 Cuma

2013 yılı Puskas Ödülü için adaylar açıklandı.

FIFA’nın yıl içerisinde atılan en güzel gole verdiği Puskas Ödülü 2013 yılı adayları belli oldu.
İşte adaylar ve attıkları goller
Peter Ankersen – 10 August 2013 – Esbjerg fB v. Aarhus GF – SAS Ligaen (Denmark)
Lisa De Vanna – 01 June 2013 – Sky Blue FC v. Boston Breakers – NWSL
Antonio Di Natale – 07 April 2013 – Udinese Calcio v. AC Chievo Verona – Serie A
Zlatan Ibrahimović – 13 November 2012 – Sweden v. England – International Friendly
Panagiotis Kone – 16 December 2012 – SSC Napoli v. Bologna FC 1909 – Serie A
Daniel Ludueña – 27 July 2013 – Pachuca CF v. Tigres UANL – Apertura Mexico
Nemanja Matić – 13 January 2013 – SL Benfica v. FC Porto – Liga Sagres
Louisa Nécib – 17 March 2013 – Olympique Lyonnais v. AS Saint-Etienne – D1 Féminine
Neymar – 15 June 2013 – Brazil v. Japan – FIFA Confederations Cup
Juan Manuel Olivera – 28 August 2013 – Nautico v. Sport Recife – Copa Sudamericana
GOLLERİ İZLEMEK VE OY KULLANMAK İÇİN TIKLAYINIZ…
  Kaynak=http://amkspor.com/2013/11/11/puskas-odulu-adaylar-aciklandi-214962/                                                                     
                                                 FİNALİSTLER

1. Zlatan Ibrahimović – 13 November 2012 – Sweden v. England –Dostluk Maçı


2.Nemanja Matić – 13 January 2013 – SL Benfica v. FC Porto – Liga Sagres


3.Neymar – 15 June 2013 – Brazil v. Japan – FIFA Konfederasyon Kupası


                                             ELENEN DİĞER ADAY GOLLER

4.Peter Ankersen – 10 August 2013 – Esbjerg fB v. Aarhus GF – SAS Ligaen (Denmark)

                             
5.Lisa De Vanna – 01 June 2013 – Sky Blue FC v. Boston Breakers – NWSL
                                           
6.Antonio Di Natale – 07 April 2013 – Udinese Calcio v. AC Chievo Verona – Serie A             

                                                        
7. Panagiotis Kone – 16 December 2012 – SSC Napoli v. Bologna FC 1909 – Serie A


8.Daniel Ludueña – 27 July 2013 – Pachuca CF v. Tigres UANL – Apertura Mexico     

9.Louisa Nécib – 17 March 2013 – Olympique Lyonnais v. AS Saint-Etienne – D1 Féminine   

   
10. Juan Manuel Olivera – 28 August 2013 – Nautico v. Sport Recife – Copa Sudamericana         
                                                                                 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı