Social Icons

Pages

21 Aralık 2011 Çarşamba

Dünyanın En Küçük Boyutlardaki Seri Katili : İRUKANDJİ


Genellikle Avustralya sahillerinde yaşayan, saydamlığı ve boyutlarından dolayı neredeyse görünmez olan bir deniz anası türüdür. Yaklaşık 1cm boyundadır ve zehrini dokunaçlarında yer alan mikroskobik iğnelerde taşır. En küçük ve zehirli deniz canlısı olduğu söylenebilir. Bir düzine sokulma olayının ölümle sonuçlanmasından sonra Avustralya deniz turizmini büyük oranda zarara uğrattığı bilinmektedir. Bunun üzerine yapılan araştırmalarda, yılın belli zamanlarında kıyılarda daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Bu zamanlarda Avustralya kıyılarında denize girmek yasaktır.

Sokulma, dokunaçların deriye temas ettiği anda gerçekleşir.Yaklaşık 20 dk sonra vücutta dayanılmaz ağrılar görülmeye başlar. Öyle etkili bir zehri vardır ki en yüksek dozda morfin bile vücuttaki ağrıları dindirmeye yetmez. Temasın gerçekleşmesi halinde ilk ve tek yapılabilecek şey sokulan bölgeyi sirke ile yıkamaktır. Deriye temasla bırakılan iğnelerden patlayanlara artık yapılabilecek hiçbir şey yoktur. Sirke, patlamayanların patlamasını önlemek için kullanılır. Herhangi bir panzehiri henüz yoktur.

Doktorların yapabileceği tek şey hastayı ilaçsız gözetim altında tutarak zehrin ne gibi yan etkilerinin oluştuğunu kaydetmektir. Sadece bir İrukandjinin taşıdığı zehir, bir plajdaki onlarca insanı öldürmeye yeter. Kobradan onlarca, Tarantuladan yüzlerce kat fazla ve etkili bir zehre sahiptr. İrukandji deniz anası sokulması ya da temasında insanın yaşaması, vücuda temasın ne kadar fazla olduğuna ve sokulan kişinin bünyesine bağlıdır. Eğer temas fazlaysa direk felç yada kalp krizine sebep olur. Az temas yada sokulma sonucunda da insan vücudundaki tüm hücrelerin bu zehri yenmesi, 2'gün dayanılmaz eklem ve kas ağrıları içinde kıvranıp yaşamayı başarabilmesine bağlıdır. Bu sadece insanın bünyesine bağlıdır, açıklaması olmadan ya yaşar ya da ölür. İrukandji zehrinin panzehiri ve bu boyutlarda bir canlının bu denli güçlü bir zehri neden taşıdığı halen araştırılmaktadır.

Kaynak: Discovery Channel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı