Birleşmiş Milletler’in küresel kalkınma ağı olan BM Kalkınma Programı (UNDP), insanlara bilgi, deneyim ve daha iyi bir yaşam kurmaları için kaynak ulaştıran ve değişimi savunan bir kuruluş. UNDP 166 ülkede, çeşitli ortakları ile birlikte, toplumlara kendi buldukları çözümlerde yardımcı olarak, onların ulusal ve küresel kalkınma çabalarına destek veriyor. Ülkeler, yerel kapasitelerini geliştirdikçe, UNDP ve çok sayıdaki ortağını daha çok çekiyor.
Dünya liderleri, yoksulluğu yarı yarıya azaltmayı da içeren Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne 2015 yılına kadar ulaşma kararı aldı. UNDP’nin ağları, bu hedeflere ulaşmak için küresel ve ulusal çabaları birbirine bağlıyor ve koordine ediyor. Odaklandığımız nokta, ülkelere;
konularındaki sorunlarına çözüm bulmaları için yardım etmek ve bu çözümleri paylaşmak. UNDP, gelişmekte olan ülkelere, yardım almaları ve bu yardımları etkin şekilde kullanmaları konusunda destek oluyor. Ayrıca tüm faaliyetlerimizde insan haklarının korunmasını ve kadının güçlendirilmesini teşvik ediyoruz.
UNDP’nin hazırladığı yıllık İnsani Gelişme Raporu, kalkınma konularındaki küresel tartışmalara odaklanarak yeni ölçüm araçları, yenilikçi analizler ve çoğunlukla tartışmalı politika önerileri sağlıyor. Küresel raporun analitik çerçevesi ve kapsamlı yaklaşımı, bölgesel, ulusal ve yerel İnsani Gelişme Raporları’na da yanşıyor ve bu, UNDP tarafından destekleniyor.
Tüm ülke ofislerinde UNDP Daimi Temsilcisi, aynı zamanda tüm BM sisteminin kalkınma faaliyetlerinin Daimi Koordinatörü olarak da hizmet eder. Bu tip bir koordinasyonla UNDP, BM’nin ve uluslararası yardım kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını amaçlıyor.
Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız: www.undp.org
İnsani Gelişme Göstergesi (Human Development Index), Dünya'daki ülkeler için yaşam uzunluğu, okur yazar oranı, eğitim ve yaşam düzeyi doğrultusunda hazırlanan bir ölçümdür. İnsanların düzgün yaşaması, özellikle çocuk hakları için bir ölçün teşkil eder. Bu araştırma sonucunda bir ülkenin gelişmiş, gelişmekte olan ya da gelişmemiş bir ülke olduğu; bunun yanı sıra ekonomisindeki etkinin yaşam niteliği ne düzeyde etkilediğini gösterir. Dağılım ilk olarak 1990 yılında Pakistanlı ekonomist Mahbub ul Haq tarafından geliştirilmiştir ve 1993 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Gelişme Programı tarafından yıllık Gelişme Raporu'nda sunulur.
İnsani Gelişme Göstergesi ülkelerde üç başlıca gelişimleri göz önünde tutar:
- Uzun ve sağlıklı bir yaşam; ölçümü ortalama yaşam süresi ile yapılır.
- Bilgi, ölçümü okur yazar oranı (2/3'ü) ve ilkokul, lise ve üniversite kayıtları yüzdesi (1/3'ü) ile yapılır.
- Ölçünlü yaşam düzeyi, ölçümü kişi başına düşen gelir ve alım gücünün Amerikan Doları'ndan hesaplanmasıyla yapılır.
HUMAN DEVELOPMENT INDEX(İNSANİ GELİŞİM LİSTESİ) 2011
Human Development Index (HDI) - 2012 RankingsLow Human Development
- Congo
- Solomon Islands
- São Tomé and Príncipe
- Kenya
- Bangladesh
- Pakistan
- Angola
- Myanmar
- Cameroon
- Madagascar
- Tanzania (United Republic of)
- Nigeria
- Senegal
- Mauritania
- Papua New Guinea
- Nepal
- Lesotho
- Togo
- Yemen
- Haiti
- Uganda
- Zambia
- Djibouti
- Gambia
- Benin
- Rwanda
- Côte d'Ivoire
- Comoros
- Malawi
- Sudan
- Zimbabwe
- Ethiopia
- Liberia
- Afghanistan
- Guinea-Bissau
- Sierra Leone
- Burundi
- Guinea
- Central African Republic
- Eritrea
- Mali
- Burkina Faso
- Chad
- Mozambique
- Congo (Democratic Republic of the)
- Niger
Binyıl Kalkınma Hedefleri Raporu 2013
Yayımlanma tarihi: 01 Temmuz 2013 - 60 sayfaÖzet
Rapora göre, Binyıl Kalkınma Hedefleri (BKH) bugüne kadar yoksulluğa karşı küresel olarak yürütülen en başarılı kampanya. Aşırı yoksulluk içinde yaşayan insanların sayısının yarıya indirilmesi ve iyileştirilmiş içme suyu kaynaklarına erişimin sürekliliğinin sağlanması gibi pek çok hedefe ulaşmada belirgin ve somut bir ilerleme kaydedildi. Sıtma ve tüberküloza karşı verilen mücadelede önemli kazanımlar elde edilirken ilkokul eğitiminde olduğu kadar sağlık alanında da gözle görülür gelişmeler sağlandı.2013 BKH raporu, açlık, anne sağlığı, sağlık önlemleri ve çevrenin korunması gibi daha fazla önem verilmesi gereken alanlara dikkat çekiyor. Rapor ayrıca BKH kapsamında elde edilen başarıların ülkeler arasında ve ülkelerin kendi içinde dengesiz bir dağılıma sahip olduğunu belirtiyor.
Raporda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon "BKH’ye ulaşmak için on yıldan fazla bir süredir çalışıyoruz. Edindiğimiz deneyimlerle hedefe kilitlenen küresel kalkınma çabalarının fark yaratabildiğini öğrendik" diyor. Ban Ki-moon’a göre, "Ancak çabaların hızlandırılması ile dünya BKH'ye ulaşabilir ve 2015 sonrasında umut vaadeden başarılı bir kalkınma çerçevesinin oluşturulmasında ivme yaratabilir."
Öne çıkanlar
- Küresel alanda aşırı yoksulluk içinde yaşayan insanların oranı yarıya indirildi
- 2 milyardan fazla insanın iyileştirilmiş içme suyu kaynağına erişimi sağlandı
- Sıtma ve tüberküloza karşı verilen mücadelede önemli kazanımlar elde edildi
- Açlığın yok edilmesi ulaşılmak üzere
- Çevresel sürdürülebilirlik büyük bir tehdit altında
- Pek çok anne ölümü önlenebilir olduğu halde bu alanda elde edilen ilerleme oldukça yetersiz
- Virüslere karşı kullanılan ilaçlara erişim ve HIV’i önleme hakkında bilgiler yaygınlaştırılmalı
- Hala ilkokul eğitiminde yoksun kalan çok fazla çocuk bulunmakta
- Toplamda bağışlanan para olumsuz yönde en çok etkilenen en yoksul ülkelerin ihtiyacının çok daha altında
- Binyıl Kalkınma Hedefleri Raporu 2013 İngilizce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder